Forbes Magazine

Кои качества отличават добрия мениджър от посредствения?

Умен, комуникативен, аналитичен, толерантен, с постоянство и силна воля, умеещ да поставя и приоритизира целите си, да формулира очакванията си, да дава добра обратна връзка – това са все качества, които бихте желали да има Вашия най-добър мениджър. В днешния динамично променящ се век, много често дълго обмисляните стратегии и планове изглеждат преждевременно остарели. Ето защо Вие се нуждаете от лидери, а не просто от мениджъри, тъй като за съжаление в общия случай мениджърите не винаги могат да разпалят въображението, да провокират желание за генериране на иновативни идеи от работещите в компанията, както и да дадат импулс за осъзната реализация на необходими промени. Качествата, които само един лидер може да притежава са вдъхновение, визия и страст и те със сигурност могат да придвижат една компания по пътя към успеха.

 

Има ли формула, която подпомага изграждането на успешни лидери в корпоративния бизнес?

Мениджърите и лидерите са много различни хора.  Лидерите в голяма степен приличат по дух на артистите. Те толерират свободата на мисълта, идеите извън рамката и коловоза. Те умишлено не дават готови отговори, като по този начин предотвратяват преждевременното затваряне на дискусия по важен въпрос. Мениджърите се придържат към установения ред и посока, държат да имат контол върху спазването им и са ориентирани към бързи решения на проблемите.

Живеейки в света на технологиите и интернет комуникациите, отжудението става сериозна заплаха както в личен план така и от гледна точка на копоративния свят. Все повече се осъзнава необходимостта от живата комуникация, от социалните контакти и от лидери, които са способни да общуват нормално, а не само чрез емейли, смс-си и конферентни разговори. Създаването на среда свободна от стрес, среда за непосредствена човешка комуникация и възможност за обмяна на мнения и идеи е едно от новите предизвикателства пред съвременните лидери.

Спроред мен най-важното за това един лидер да бъде успешен е нагласата да бъде новатор, а не последовател, да има куража да избере свой път макар и неизвестен, вместо да гони видимите върхове.

 

Кой е най-ценният урок, който сте научили като мениджър?

Много голям и разностранен е опитът ми като мениджър и като ръководител на различни екипи – като се започне от едноличен търговец та до министър и вецепремиер. Няма да бъде пресилено ако кажа, че животът ежедневно ми е давал уроци,  понякога много болезнени и горчиви. Това, което считам за особено важно е това, че в годините съм съумявала да създавам много добри екипи, с които заедно сме реализирали идеите си и сме успявали. Хората, с които работиш винаги разбират кога им имаш доверие, кога ги цениш и кога искаш да работят с теб, а не за теб. Най-ценното нещо обаче, което съм разбрала от уроците на живота, е че трябва да можеш да вдъхновяваш хората, с които работиш, да имаш силно позитивна енергия и висок морал за да успяваш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *