Интервю за списание Мениджър

Владимир Николов: Какво трябва да се промени (в българското законодателство, общество, образованието, управлението на бизнеса) за да имаме повече млади жени, които растат като успешни мениджъри и предприемачи?

Лидия Шулева: На първо място образователната ни система трябва да подготвя хора, които могат да мислят критично, да поемат отговорност, да вземат решения и да работят в екип. Това е валидно за всички. А що се касае до жените, необходимо е да се променят стереотипите за ролята на жените, не само на обществото като цяло, но и на самите жени в частност.  Необходима е подкрепа за младите жени в емоционален и психологически аспект в периода на вземане на решения за създаване на семейство и деца и развитие на кариерата. Медийната среда е голям длъжник по отношение на позитивните примери, които биха могли да вдъхновят младите жени и да им вдъхнат по-голяма увереност.

В.Н.:Според вас България добро място ли е за кариера на една жена мениджър?

Л.Ш.За мен България винаги е била прекрасно място за живеене, за работа, за кариера. Смятам, че българските жени са много инициативни и борбени, изключително работоспособни и издръжливи. Това, което им пречи е, че са прекалено самокритични и като цяло не успяват добре да защитят интересите си.

В.Н.: Интуитивна ли сте? Помага ли ви интуицията при взимането на важни решения?

Л.Ш.Да смятам, че добрата интуиция е задължителен елемент на успешното лидерство. На мен лично много ми помага, особено при избора на хора, с които трябва работя. При вземането на решения е  много важно как намираш баланс между рационалните аргументи и интуитивните подсказки и в това е красотата на успеха.

В.Н.: Възприемат ли ви вашите мъжки колеги като равен или се усеща подценяване/дискриминация?

Л.Ш. Никога не съм имала проблем в това отношение.

В.Н.: Как успявате да запълните празните пространства в комуникацията с вашето дете/деца поради липса на време от работа?

Л.Ш. Имам две пораснали вече деца, но винаги съм смятала, че не времето което им отделяш е най-важното, а това да изградиш доверие по между ни. Важно е за какво говорите, намираш ли време за наистина важните моменти в живота им.  Аз винаги съм била работеща и много заета майка, но и до ден днешен имам особено силна връзка с децата си.

В.Н.: Как успявате да не нараните мъжкото его на мъжа до Вас, след като най- вероятно вие сте на преден план по заплащане и важност на работното място?

Л.Ш. Да имаш здраво и сплотено семейство е голямо щастие. В такова семейство има отговорности и задължения за всички. Ако се отдава значимото на всеки за приноса му по един честен и справедлив начин, то място за проблеми няма.

И тук е отговор и на въпроса на Петър Андронов, “Зад всеки успял мъж стои една силна жена. А зад всяка успяла жена?”

Л.Ш. Да, моят съпруг беше моята огромна подкрепа, вдъхновение и кураж.

П.А.: Вярвате ли в теорията Lehman Sisters?

Л.Ш. Да, категорично вярвам в тази теория, тъй като жените имат много по-силна интуиция, по-силно развито чуство за оцеляване и в критични моменти са в състояние да вземат много по-трезви и правилни решения.

Ираван Хира: Какво ви вдъхновява да станете сутрин ранно или ви държи свежа късно вечер?

Л.Ш. Винаги съм харесвала това, което правя. Да обичаш работата си и да си удовлетворен от това, което правиш е източник на вдъховение.

И.Х.: Какъв съвет бихте дали на младите дами, които искат да успеят в бизнеса или на работното си място?

Л.Ш. На първо място да имат силна вяра в себе си, да имат ясни цели, които силно желаят да постигнат, да си осигуряват съюзници и покрепа и преди всичко да имат висок морален интегритет.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *